2. Hullus och Framnäs
Hullus gård nämns i jordeböckerna från 1500-talet med namnen ”Hullozby”, ”Hullandszby”, ”Huttlus” och ”Hullus”. Det svenska ordet hult har betydelserna skog, skogig gård eller skogig by. Enligt jordeboken från 1560 fanns det då ett
hus på Hullus / i Hullus by. Under 1600- och 1700-talen fungerade Hullus som gästgiveri och rusthåll. I Kuninkaan tiekartasto (kartbok) från 1780 fanns det en gård med en grupp byggnader på platsen och gården ägdes av Thavonius till slutet av 1800-talet. Alldeles i slutet av 1800-talet byttes gården namn till Framnäs av den nya ägaren Stadius. Efter flera ägarbyten under början av 1900-talet köptes gården av bolaget Framnäs Gård Ab, som började driva pensionat där. I september 1944 arrenderades stora områden av Kyrkslätt, Sjundeå och Ingå (Degerby) till Sovjetunionen som marinbas. Enligt den ursprungliga planen skulle arrendetiden vara 50 år, men redan efter 11 år, hösten 1955, undertecknades i Moskva en kommuniké om återbördandet av området till Finland. I och med Det kalla kriget blåste förändringens vindar i den internationella politiken. Läs mer om Porkala arrendetid här: Porkkala.net
Efter återbördandet av Porkalaområdet 1956 började återuppbyggandet av området och byggnader i dåligt skick måste även rivas. Framnäs såldes på 1960-talet till ett byggbolag, varefter de nya bostadsområdena Hullus och Framnäs byggdes på gårdens marker.
Framnäsallén skiljer bostadsområdena Hullus och Framnäs från varandra. Hullus ligger söder om gångvägen och Framnäs norr om den. Byggnadernas trä- och tegelfasader representerar den för tiden typiska industriella byggstilen.
Källaren med tegelvalv under Framnäs huvudbyggnad och en många meter lång granitmur med avsatser och trappor har bevarats och syns fortfarande i östsluttningen mot Framnäs bostadsområde. Källaren har troligtvis också utnyttjats för förvaring av försvarsutrustning och som skyddsrum.
På krönet av kullen Framnäs-Hullus ligger gårdens körsbärs-och äppelträdgård. Intill trädgården finns en öppen äng, som troligen varit betesmark för får och ungboskap. Runt ängen och längs allén finns många förvildade prydnadsväxter från gårdens tid. Dessa är de stora lönnarna, skogslindar (sk. bastträd), askar, silvergranar samt syren, oxbär och druvfläder. De intressantaste örtartade växterna från gårdens tid är den ståtliga parksallaten, praktlysingen och parksmultronen.
I skogen bakom Framnäs gård slingrar sig många stigar, som för vandraren till Centralskogen i Kyrkslätt. Genom att följa stigen genom skogen kommer man först till en äng som heter Rävkärr. Därifrån fortsätter stigen förbi Nyrödjebergen mot Gruvbölebergen och slutligen över Jolkbyån till Kyrkvalla i Kyrkslätts centrum eller alternativt genom Jolkby bostadsområde till centrum. Rutten går mest längs stigar och ställvis längs skogsvägar. Rutten är obebodd och rofylld. Från bergen har man fin utsikt över skogarna omkring. I den biologiskt mångfaldiga skogen finns även byggnadslämningar från Porkala arrendetid. Läs mera (på finska) på kartan skapad av orienteringssällskapet Lynx: Google map parenteesikartta
Framnäs park i sluttningen norrut är frodig och artrik lundskog dominerad av stora lönnar, gråal, asp, sälg, rönn, ask och hägg. Undervegetationen består av kirskål, brännässla, skogssallat, skogstry, degbär samt örnbräken, träjon och många andra undväxter och det finns rikligt av död ved. I sluttningen i parken finns ett säreget betongkrypin, som torde ha varit skydd för en vattenpump. Framför det finns en ringbrunn. De lokala invånarna kallar platsen ”Verimetsä” = ”Blodskogen”. Namnet torde härstamma från 1980-talets backåkning, som inte alltid slutade väl. Högre upp i backen finns en lagerbyggnad i betong, vilken torde härstamma från Parentestiden. Hela parken är en koncentration av värdefull, artrik, mångfaldig natur och absolut värd att skydda.