1. Masalantie - osa Kuninkaantietä

Masalan polun kyltti Masalantien ja Framnäsinpuistotien risteyksessä. Kuva P. Vairimaa 2017

Hämeen Härkätien ohella yksi Suomen merkittävimmistä kulkureiteistä on ollut Turkua ja Viipuria yhdistämään rakennettu Suuri rantatie.

Suuri rantatie, myös Kuninkaantienä tunnettu kulkuväylä, mutkittelee nykyään edelleen samoja vanhoja reittejä pitkin kuin ennen yhdistäen kyliä, tiloja ja kauppapaikkoja.

Kirkkonummella Kuninkaantie kulkee Överbystä kuntakeskukseen jatkaen matkaansa Jolkbyn kukkuloiden läpi Vanhaa rantatietä pitkin Jorvakseen, ja sieltä edelleen Masalantienä läpi Masalan, jatkuen Luomaan ja Espoonkartanoon.

Etappipisteen kohdalla on Masalantien toisella puolella Kievarinpolku, joka viittaa nimellään Hulluksen tilalla toimineeseen kestikievariin. Hulluksen tila sijaitsi ylhäällä Framnäsinpuistotien päässä mäen laella. Tila ei kuitenkaan kuulunut Masalan kylään vaan Masalan vanha kyläkeskus sijaitsi Masan ja Tinan tilojen kohdalla. Nykyään tällä paikalla sijaitsee Furugård ja Masalan kirkko.

Vanhimmat tiedot Masalan tiloista ovat vuodelta 1540. Kylän nimi tullee muinaisruotsalaisesta nimestä “Mases by” eli Masin kylä. Tilojen nimistä on olemassa vanha loru: ”Masa on mato, Tina on tipu, Bjöns on papu, Köpas kana, Nissniku kettu.”